Ossington Lounge Redesign

Upon visiting this grade II property in Ossington and carrying out a room review on the lounge, the positive findings were that the room was large and spacious, there were fabulous period windows allowing a great deal of light into the room and there were lovely high ceilings.  However, the negatives I identified were; the beams in the main were matte dusty black and there was also a single painted white beam that ran along the wall where the television sat.  Radiators were discoloured white and of a modern standard, the carpets were grubby and there was a great deal of plastic casing around the skirting boards housing cables and the room looked in desperate need of a redesign.

before resized  before1 resized

On completing my assessment I made the following recommendations;

  • To bring in the original features for example to remove the large white fitted wardrobes on the wall where the television was situated.
  • Install wooden paneling around three walls, common of this period.
  • Build in a paneled media centre with lighting to make a feature of the room and to house the television and provide valuable storage.
  • New cast iron radiators much more in-keeping with the period of the property.
  • Add spotlights and an ornate ceiling rose and a bronze chandelier to add a wow factor to the room.
  • Replace the wall lights and match wall sockets to the bronzed chandelier.
  • Windows to be dipped and stripped back to their original form and then painted.

The owner looked at my review and was happy to go ahead with all of the points I made and you can see the results of my work from the photographs below.

after1after

The owner was thrilled with the end result, a full transformation of the room that was more respectful of the original features and the age of the property.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *